Vieringen
Werkplan 2024-2025 taakgroep Vieringen
Doel van de vieringen van de gemeente is het gedenken van Gods handelen met en voor mensen. De gemeente komt samen om te lezen en te prediken, te bidden en te zingen, te ontmoeten en te dienen.
De vieringen staan op een snijpunt van traditie en en vernieuwing en worden ingekaderd door het kerkelijk jaar. Dit geeft structuur aan lezingen en het vieren van de feesten.
In de huidige werkwijze organiseert de taakgroep enkele vieringen per jaar en voert deze ook zelf uit. Ook andere groepen vullen diensten in, dit gebeurt eigenlijk op eigen initiatief. Belangrijke doelstelling is het vullen van het rooster en hierin meerdere mensen betrekken. De diensten staan op zichzelf en de invulling wordt vaak ook gestuurd door persoonlijke smaak of door een vast patroon (‘hoe doen we dit altijd?’).
We stoppen met zelfstandig organiseren van diensten op een losse basis, zowel door onze taakgroep als ook door anderen.
De nieuwe werkwijze die we dan starten is als volgt: voor begin van het kerkelijk jaar overlegt de taakgroep met de predikant over een thema en basis voor het komend (kerkelijk) jaar. De daarin voorkomende diensten worden gepland met behulp van elementen van het thema. Gemeenteleden worden ingeschakeld om betrokken te zijn bij voorbereiding of uitvoering. De taakgroep coördineert dit, houdt overzicht, evalueert de voortgang en werkt vooruit. In het kader van die voorbereiding kunnen ook andere vormen worden gebruikt. Wanneer passend, wordt dit met de kerkenraad gedeeld. Het is belangrijk om de menskrachten verstandig in te zetten. Dat betekent dat we als taakgroep niet alles zelf willen doen en ook beperking aanbrengen in hoeveel er per periode kan worden ingezet/georganiseerd. Daarbij helpt ook als duidelijk is dat inbreng van gemeenteleden juist gewaardeerd wordt en positief ingezet kan worden.
Wat blijft is dus: betrokkenheid van gemeenteleden bij de invulling van de diensten en het inschakelen van en overleggen met de medespelers in de vieringen (organist/muziek/koster/etc).
Bij deze voorbereiding willen we graag gebruik maken van jaarthema’s van PKN of anderen en het materiaal dat daarbij ontwikkeld wordt. Het is zeker niet de bedoeling zelf allerlei wielen uit te vinden. We maken ook graag gebruik van gaven en kracht van mensen in de gemeente, waardoor het ook een samenbindend element heeft om zo te werken aan de vieringen.
Kosten voor dit materiaal zullen tijdig worden bekendgemaakt bij de financiële taakgroep.
Net als de kosten voor externe krachten ter ondersteuning van de vieringen. Te denken valt hierbij aan: koren en zangsolisten, muzikanten.
Belangrijk is hierbij om dit goed te delen en communiceren met de gemeenteleden om de verwachtingen af te stemmen en de bedoeling duidelijk te maken. Hierover zullen we maken we per activiteit/dienst binnen de taakgr6e- afspraken maken.